MAAKUNNAT KUNTALAIN PERUSTALLE KUTEN RUOTSISSA

24.3.2016 Reijo Vuorennon haastattelu Kuntalehdessä.

Maakunta ja edelleen toimintaansa jatkavat kunnat päättäisivät alueelleen soveltuvasta toimivaltojen ja rahoituksen jaosta.

Kuntaliiton apulaisjohtaja Reijo Vuorento ehdottaa kokonaan uuden näkökulman ottamista sote- ja maakuntauudistuksiin.

– Uudistus kannattaa tehdä kuntapohjaisesti Ruotsin mallin mukaisesti niin päästään eteenpäin. Ruotsissa on kuntia paikallisella ja alueellisella tasolla, Vuorento sanoi Varkaudessa Elinvoimaa Keski-Savoon -seminaarissa maaliskuussa.

Vuorennon mallissa maakunta perustetaan useampia kuntia kattavana uutena tavanomaisena kuntana nykyiseen kuntalainsäädäntöön perustuen. Maakunnan alueella olevat vanhat kunnat jäävät jatkamaan toimintaansa.

Maakunta ja edelleen toimintaansa jatkavat kunnat päättäisivät alueelleen soveltuvasta toimivaltojen ja rahoituksen jaosta. Valtio osoittaisi soveltuvasti tehtäviä maakunnalle ja sen kunnille yhdessä hoidettaviksi.

– Mikä on nyt esillä olevan maakunnan juridinen status? Siihen ei kukaan pysty vastaamaan, koska se on yhä auki. Edessä on osin ylitsepääsemättömiä ongelmia suhteessa perustuslakiin ja muihin lakeihin. Kuntalainsäädäntö on yksinkertainen ja se on jo olemassa, Vuorento sanoo.

Kokonaan uuden hallinnon luominen kuntien ja valtion väliin johtaa Vuorennon mukaan epävarmuuteen ja pitkiin siirtymäaikoihin, jotka vaarantavat koko palvelujärjestelmän kehittämisen ja vievät Suomea vuosikymmeniä taaksepäin.

– Verot, valtionosuudet, omaisuuksien siirrot, velat, henkilöstökysymykset ja monet muut yksityiskohdat ovat vielä täysin auki ja edessä tätä menoa on hallinnollinen kaaos.

Vuorento on Kuntaliiton apulaisjohtaja ja Kuntien takauskeskuksen valtuuskunnan varapuheenjohtaja. Kirjoitus on julkaistu Kuntalehti.fi:ssä 24.3.2016.

© Copyright - Kuntien takauskeskus