HÅLLBAR UTVECKLING OCH ANSVAR
Kommunernas garanticentrals myndighetsroll förutsätter att den i enlighet med artikel 4.3 i EU-fördraget stöder förverkligandet av EU:s klimatmål och beaktar de skyldigheter som fastställs i Finlands klimatlag (423/2022). Dessutom ska den i enlighet med 1 § och 8 § i lagen om kommunernas garanticentral beakta principerna för hållbar utveckling i sin verksamhet.
Främjandet av klimatmålen i garanticentralsystemet grundar sig särskilt på bildandet och inriktningen av det offentliga stöd som ingår i garantin. Garanticentralens viktigaste uppgift är att säkerställa att det kreditinstitut som beviljar krediten bedömer hållbarhetsriskerna i finansieringsverksamheten, de negativa hållbarhetskonsekvenserna samt åtgärderna och planerna för hanteringen av dessa på ett vederbörligt sätt.
De rättsliga förpliktelserna har fastställts i ramavtalet mellan Kommunernas garanticentral och Kommunfinans Abp. Enligt ramavtalet ska kreditinstitutet beakta hållbarhetsriskerna och -konsekvenserna av sin verksamhet och bidra till att målen i den europeiska klimatlagen (EU) 2021/1119 uppnås.
Kreditinstitutet har förbundit sig till att följa kraven på hållbarhetsrapportering i enlighet med CSRD-direktivet (EU) 2022/2464 och som har implementerats i nationell lagstiftning. Detta förutsätter att principen om dubbel väsentlighet beaktas och att intressenterna hörs vid fastställandet av väsentliga ansvarsteman. Enligt ramavtalet behandlar kreditinstitutet Kommunernas garanticentral som en intressent som avses i CSRD-rapporteringen och hör den när rapporten utarbetas.
Garanticentralen betonar betydelsen av det stöd och mervärde som den skapar som en del av värdekedjan för kommunernas gemensamma medelanskaffning. Till värdekedjan hör Kommunernas garanticentral och dess medlemssamfund, kreditinstitutet och dess ägare, investerare och kunder samt myndigheter som övervakar verksamheten, aktörer inom kommunsektorn och andra samarbetspartner.
Garanticentralen har utarbetat ett bedömningsförfarande med vars hjälp den i fortsättningen systematiskt kan följa upp och bedöma hanteringen av kreditinstitutets hållbarhetsrisker och genomförandet av ansvarsarbetet. Bedömningen baseras på kreditinstitutets hållbarhetsrapportering och genomförs årligen.
De principer som styr ansvarsfullheten har inkluderats i garanticentralens strategi.
Som en del av sitt ansvarsarbete granskar garanticentralen regelbundet ansvarsfullheten i sin placeringsverksamhet och kartlägger sina intressenters synpunkter på Kommunernas garanticentrals verksamhet.